Jdi na obsah Jdi na menu
 

 



Materiály použité k výrobě nábytku

21. 4. 2008

 BAMBUS

Stébla nejznámějšího druhu Bambusa vulgaris slouží převážně k výrobě papíru. Ze stébel Arundinaria amabilis se dělají rybářské pruty. Z mohutně rostoucích druhů lze budovat i lehké stavby. Stébla menších snadno štípatelných druhů se používají k výrobě nábytku, rohoží a košíků. 

Mladé výhonky některých druhů bambusu se připravují do jídel jako zelenina, jiné se pěstují jako ozdobné rostliny. 

Všestrannost bambusu je obdivuhodná, a proto nepřekvapuje, že obliba tohoto materiálu se rozšířila i do oblastí, kde není domovem. Některé druhy dorůstají až 160 cm za den, takže nehrozí nebezpečí vytěžení, jako je tomu u rattanu, a proto je také levnější než rattan. 

Stébla bambusu jsou dutá, využitelný materiál tvoří kůra, která je silná 12 až 15 mm a je velmi tvrdá. Protože je to tropická rostlina, vyžaduje i po zpracování poněkud vlhčí ovzduší. Nábytek z bambusu tedy není vhodný do velmi suchého prostředí, ale bude se mu dobře dařit v blízkosti moře.
V poslední době se stává velkým hitem zejména v přímořských oblastech Severní Ameriky. Z bambusu se dnes dělají všechny typy nábytku, podlahy, rohože i okenní rolety.

 

 

BANÁNOVÝ LIST

Používá se jako výplet sedáků a opěradel židlí, křesel, ale i sedacích souprav. V současné době si banán díky svému nezaměnitelnému drsnému a žíhanému vzhledu získal mnoho příznivců. 

Banánový list je splétán do provazců a potom vplétán do koster židlí a souprav, které jsou ještě vyztuženy rattanovým prutem. Výrobky z "banánu" se nemoří, ale pouze lakují. Dále se banánový list používá při výrobě krabiček, váz, obalů na květiny a polštářů.

 

DŘEVO (MASIV)

Xylém, lignum - hmota organického původu vytvořená při druhotném tloustnutí dřevin dělivým pletivem (kambiem) uvnitř cévních svazků. Soustředné vrstvy druhotného dřeva každoročně vznikající se nazývají letokruhy. Uspořádání buněk ve dřevě je charakteristické pro jednotlivé druhy dřevin. Dřevo má různé použití, například na výrobu nábytku, hudebních nástrojů, na stavby.

 

smrk - ve venkovním prostředí povrchově neupravený - nízká trvanlivost.
Po ošetření odolný vůči houbám a hmyzu

topol - ve venkovním prostředí povrchově neupravený - nízká trvanlivost.
Po ošetření odolný vůči houbám a hmyzu

borovice - jádrové dřevo odolné, bělové dřevo srovnatelné se smrkem
Z uvedených dřevin nejlépe tlumí zvukovou propustnost topol.

Další používané dřeviny
Buk, dub, javor, jasan, olše, ořech, třešeň a jiné dovozové dřeviny.

 

DTD-LAMINO

Krátké odřezky vlákna, které se lisují pod tlakem do 2 MPa.
Tento materiál je pórovitý a řidší než MDF.
Laminem se rozumí DTD (dřevotřísková deska, případně pazdeřová deska) dokončená oboustranně několikavrstvou fólií nasycenou vytvrzenou pryskyřicí. Pomocí tlaku a tepla vzniká poměrně odolná povrchová ochrana desek především proti vodě podobná umacartu. (U umacartu je použito více vrstev fólií). Může být použita různá povrchová úprava např. kašírovaná dřevotříska, laminace atd.

 

 

KAŠÍROVANÁ DŘEVOTŘÍSKA

Na dřevotřísku je naneseno lepidlo a speciální nábytkový papír s dekorem (většinou imitace dřeva). Oproti laminovanému povrchu není kašír tolik odolný proti vnějším zásahům (vlhkost, poškrábání). Výhodou výrobků z kašíru je především jejich dobrá cenová dostupnost.

 

 

DÝHA

Tenká deska dřeva tloušťky 0,2 - 1,5 mm, získaná krájením nebo loupáním zvláštními noži na speciálních strojích (kráječkách na dýhy) a dále zpracovávaná například na překližky, laťovky nebo dýhování.

 

HULARO

Jako jediné z předchozích materiálů není přírodní. Těžko rozpoznatelná napodobenina ratanu. Protlačovaný polyethylen s příměsí barevného pigmentu.

Vyplétá se stejně, jen s tím rozdílem, že konstrukce musí být kovová - hliníková nebo slitinná. Je to umělá napodobenina rattanu, která je určena k venkovnímu používání. Je velmi odolná. Odolává UV záření a vodě (nesaje).

Díky těmto vlastnostem a výrobní náročnosti je nábytek z tohoto vlákna i proti neloupanému rattanu výrazně dražší.

 

KOKOS

Kokosová palma Cocos nucifera je tropická palma původně pravděpodobně z Melanésie. Pěstuje se plantážním způsobem pro plody, tzv. kokosové ořechy, jejichž jádro (endostperm), je bohaté na olej. Ze sušených hrubých vláken, která se tvoří na oplodí kokosu se dělají provazy, lodní lana a různé pletené zboží, např. tašky, koberce a rohože. Kokosové koberce v létě chladí a v zimě dobře izolují. Jejich údržba je snadná. Mohou se luxovat a v případě potřeby i šamponovat. Jsou vhodné do hal, předsíní, ale i do moderních interiérů obývacích pokojů a ložnic.

 

MDF

Dřevovláknité desky jsou rozmělněné do proužků a lisované pod vysokým tlakem.
suchá metoda - 7 MPa
mokrá metoda - 5 Mpa

Tento materiál je pak frézován do různých tvarů a opatřen povrchovou úpravou. Jemná natvrdo lisovaná dřevotřísková deska s povrchem ze speciální fólie za tepla vytvrzené v tlakovém nebo bublinkovém lisu. Před lepením se do MDF vyfrézuje požadovaný tvar a frézováním se upraví hrany a pak se na MDF nanese lepidlo. Fólie se pak ve speciálním lise nalepí na povrch MDF. Fólie se teplem a tlakem vytvaruje a po nalepení dokonale okopíruje tvar povrchu MDF. Vzniká tak odolný povrch. Deska MDF sama o sobě jako konstrukční materiál nepodléhá tvarovým změnám jako masiv. Tj. tvarově stálá a dokonalým uzavřením celého povrchu lepenou fólií se zabrání poškození MDF působením vody, nebo jiných chemikálií.

Může být použita různá povrchová úprava např. laminace, PVC fólie atd.

 

MOŘSKÁ TRÁVA

Sušené lodyhy vochy mořské (zostera marina), rostoucí pod hladinou moře se kdysi používaly pouze jako čalounický vycpávací materiál. Dnešní doba přisoudila mořské trávě zajímavější roli. Protože je pevná a za vlhkého stavu pružná, zpracovává se do provazců, z nichž se můžou vyplétat dřevěné nebo kovové konstrukce.

Po přelakování je stejně tvrdá jako rattan, na rozdíl od něho však bude vždy působit poněkud drsněji nejen vzhledem, ale i na omak. To se netýká drobných užitkových a dekoračních předmětů z mořské trávy, pletených z jemnějších částí lodyh a nelakovaných. Protože mořské trávy bude patrně vždy dostatek, je tento materiál velmi perspektivní nejen pro tvorbu interiérových předmětů.

 

PROUTÍ

Proutí se používá výhradně jako výplet sedáku a opěradel židlí, křesel, sedacích souprav, komod, truhel, lampiček a lustrů. Rozdíl je pouze v síle použitého proutí (2, 3, 4-5 mm), záleží podle toho jestli má nosnou, nebo ozdobnou funkci. Proutí je ve své přírodní barvě světle žluté a dále se moří a lakuje.

 

RATTAN

Rattan jsou vzdušné kořínky palmy Calamus rattan, která roste v některých oblastech Malajsie, Indonésie, jižní Číny a na Filipínách.

Délka kořenů dosahuje až 100 metrů, ale nejkvalitnější rattan se získává pouze z jejich střední části. Po odříznutí kořen sice opět doroste, ale není už takové kvality. Sklízí se jednou za 7 - 10 let.

 

TEAK

Dřevo z teakového stromu má totiž několik pozoruhodných vlastností. Je velice tvrdé a přitom lehké a je obzvláště odolné proti různým povětrnostním vlivům. Nevadí mu sluneční paprsky, vítr, déšť ani sníh, je odolné i proti mrazu a dokonce i vůči plísním a škůdcům napadajícím dřevo.

I v nepříznivých podmínkách vydrží teakové dřevo nepoškozeno, nezborceno a neroztřepeno dlouhá léta, a to dokonce i bez jakéhokoliv ochranného nátěru.

V dávných dobách se využívalo ke stavbě lodí (nesaje vodou). Teakové dřevo se pěstuje hlavně plantážním způsobem v Indonésii, Thajsku a Indii. Teakové dřevo se používá pro výrobu nábytku, jak pro interní, ale zejména externí použití. Dřevo je mořeno a lakováno. Pro venkovní použití má teakové dřevo svoji přírodní, světle šedou barvu.